<!–div style=”text-align: left”>>>SuomiSvenskaEnglishAnarâškielâDavvisámegiellaSääʹmǩiõll</div–>

Wiki Loves Monuments -valokuvakisassa kuvataan rakennettua kulttuuriperintöä ja nostetaan esiin omien kuva-arkistojen aarteita

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.–30.9.2023. Kilpailuun voi osallistua valokuvilla, joissa näkyy suojeltu rakennus tai muutoin arvokkaaksi määritelty kulttuuriperintökohde, joka löytyy kilpailun kartalta.

Kilpailun tavoitteena on tallentaa ja tuoda esiin kiinnostavia kulttuuriperintökohteita: rakennuksia, tiloja ja maisemia. Kisan tuloksena syntyy vuosittain valtava kokoelma kuvia eri puolilta maailmaa.

Wiki Loves Monuments tuo esiin kulttuuriperintöämme laajasti ja monen katseen kautta. Miltä suomalaismaisemat näyttävät juuri sinun näkökulmastasi?

Kuka tahansa voi osallistua Wiki Loves Monumentsiin ja nostaa kuvillaan esiin ympäristönsä kiinnostavia kohteita. Jokainen kilpailun kuva on arvokas tallenne, joka kertoo kulttuuriperinnöstämme. Kaikki kilpailun sääntöjä noudattavat kuvat pääsevät muiden nähtäville Wikimedia Commons -sivustolla.

Voit osallistua myös jälleenvalokuvaamalla, eli kuvaamalla historialliselle valokuvalle parin, joka kertoo, miltä kuvauspaikka näyttää nykyään. Kannustamme lähettämään myös droonikuvia tai aikaisemmin kuvattuja omien arkistojen aarteita.

Mistä rakennuksesta, tilasta tai maisemasta ei vielä kuvia löydy? Lähde jäljittämään ennen kuvaamattomia kulttuuriperintökohteita!

Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia sellaisista kohteista, joita on kuvattu harvoin. Lähde siis tutkimusretkelle ympäristöösi ja etsi tiloja, rakennuksia tai luontokohteita, joita muut eivät ole keksineet kuvata! Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä.

Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2023 kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2023 aikana tai aikaisemmin.

Erityistä huomioon otettavaa:

1. Muista kunnioittaa yksityisyyttä. Jos haluat kuvata yksityisalueella, pyydä kuvaamiseen maanomistajan lupa. Kun kuvissa esiintyy ihmisiä, varmista, että saat kuvattavilta suostumuksen kuvan julkaisemiseen.
2. Droonikuvaus on säänneltyä toimintaa, joten muistathan ottaa siihen liittyvät viranomaisohjeet huomioon.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry, yhteistyökumppaneinaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät ja Museovirasto.

Kilpailu järjestetään Suomessa jo seitsemättä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.