Fototävlingen Wiki Loves Monuments skildrar byggda kulturmiljöer och lyfter fram skatter ur våra egna bildarkiv

Världens största fototävling, Wiki Loves Monuments, ordnas igen i september. I år är temat Ett hållbart arv. Tävlingen pågår samtidigt i Finland och runt om i världen 1.-30.9.2022.

Wiki Loves Monuments -tävlingen tar emot tävlingsbidrag på fotografier som avbildar en skyddad byggnad eller en miljö, som på annat sätt utpekats som ett värdefullt kulturarv, och som är markerad på tävlingens karta. Årets tävling har temat Ett hållbart arv, som även är årstemat för de Europeiska kulturmiljödagarna.

Vilken byggnad eller vilket landskap skulle du vilja bevara för framtida generationer? Hur har det stått emot tidens tand? Eller saknar du någon plats som försvunnit?

Du kan även delta i tävlingen genom att fotografera ett par till en historisk bild som berättar hur platsen har förändrats. Vi uppmuntrar även deltagare att skicka in bilder fotograferade med drönare eller att gräva fram gamla bilder ur de egna arkiven.

Bilder på platser som sällan fotograferats är särskilt välkomna till tävlingen. Så åk på en upptäcktsfärd i din omgivning och sök platser, byggnader och naturområden som andra inte hittat på att fotografera! Platserna som inte har fotograferats tidigare är markerade med rött på tävlingskartan.

Spara dina tävlingsbidrag 1.-30.9.2022 i bildbanken Wikimedia Commons, där de blir fritt tillgängliga för alla under licensen CC BY-SA 4.0. Du kan delta med bilder du själv fotograferat under året 2022 eller tidigare.

Observera att:

1. Att fotografera med drönare är reglerad verksamhet, så se till att följa myndigheternas bestämmelser.
2. Kom ihåg att respektera människors integritet. Om du vill fotografera på ett privat område, be markägaren om tillstånd. Kom ihåg att be om samtycke till publicering då det finns igenkännbara människor i bilden.

Tävlingen ordnas av Wikimedia i Finland i samarbete med Europeiska kulturmiljödagarnaHyvinge stadsmuseum, Kervo museitjänster, Museiverket, Riihimäki stadsmuseum, samt museerna i Lappo stad, Tusby och Nurmijärvi. Tävlingen ordnas nu för sjätte gången i Finland. Syftet med tävlingen är att inspirera så många som möjligt att delta och att göra kulturarvet synligt och känt.